EPH pravdepodobne preberie 49 percent Stredoslovenskej energetiky

22.05.2013 Celý región

Bratislava 21. mája (TASR) - Energetický a průmyslový holding (EPH) na 95 % kúpi od francúzskeho koncernu Electricité de France (EdF) 49 % Stredoslovenskej energetiky (SSE). Nad firmou zároveň prevezme manažérsku kontrolu. Informoval o tom internetový portál motejlek.com.

EPH získal exkluzivitu vo vyjednávaní a podľa informácií motejlek.com je obchod v zásade "upečený". "Záujem o Stredoslovenskú energetiku prejavoval aj Milan Fiľo so svojím Eco-Investom a podľa slovenských Hospodárskych novín aj Penta. Márne," poznamenal portál.

Vyplatená suma by sa mala podľa portálu pohybovať okolo pol miliardy eur. Významný slovenský distribútor elektrickej energie a plynu má viac ako 700.000 zákazníkov a predvlani zarobil v čistom 65,7 milióna eur. Tržby dosiahli 815 miliónov eur. Na konci roku 2011 predstavoval nerozdelený zisk 750 miliónov eur.

EPH sa stáva dominujúcou silou v slovenskej energetike. Na začiatku tohto roku prevzal kontrolu nad 49 % Slovenského plynárenského priemyslu. Balík akcií s manažérskou kontrolou ho stál 2,6 miliardy eur.
 

Vyberte región